Начало
НачалоНашето здравеФталатите - забраненият токсин, който ни заобикаля
Фталатите - забраненият токсин, който ни заобикаля 20 октомври 2010

Представете си следната ситуация - класна стая и дете, гледащо замечтано в тавана. Неозъзнателно то взема молив от чина и започва да гризе гумичката му. В същия момент в организма на детето започват да навлизат химически вещества, които Европейския съюз класифицира като токсични за репродукционната система на човека. Това са фталатите!

Доклад, публикуван миналата седмица от консорциум, включващ над 140 групи, сочи че опасните химикали се съдържат в редица пластмасови и гумени изделия, които се продават навсякъде около нас - обувки, гуми за триене, химикалки, дори секс играчки.

Докладът се фокусира върху фталатите, чието влагане в играчки е забранено в Европейския съюз още през 1999 г. Тогава редица изследвания установяват, че първите могат да увредят половата система на детето. Независимо от тази забрана, изследване на Европейското бюро по околна среда сочи, че фталатите все още се срещат в предмети, които се използват от деца.

Проучването, което се базира на химичен анализ на независима лаборатория в Берлин, установило фталатни концентрации три пъти над допустимите в розов моливник, продаващ се широко из супермаркетите и книжарниците. Аналогично опасни концентрации фталат били отчетени в най-обикновена гума за триене.

Фталатите увеличават гъвкавостта на пластмасите и затова те често се използват за производството на различни продукти. Всъщност те са навсякъде - в обувките, във въздуха, в боята на сградите, в пода на кухнята, в завесите на душ кабината, в кабелите.

В колите фталатите предпазват шасито от ръжда и омекотяват пластмасовите елементи на вратите, таблото и скоростния лост. Учените смятат, че фталати се съдържат дори и в храната следствие на отделяне от тръбите и пластмасите използвани при кулинарната обработка.

Глобалната химическа индустрия произвежда над 6 милиона тона фталати годишни. Специалисти и нарастващ брой правителства започнаха да вярват, че фталатите може би са свързани с масивния спад на мъжката фертилност през последните няколко години. Изследвания в развитите страни сочат, че броят на сперматозоидите в мъжката сперма е намалял с 50%.

Експерименти с плъхове сочат, че фталатите повлияват сексуалното развитие, блокирайки продукцията на тестостерон; аналогични проучвания отчитат същия ефект и у хората.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator