Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесКомбинирането на фруктоза с глюкоза подобрява физическата издържливост
Комбинирането на фруктоза с глюкоза подобрява физическата издържливост

Приемът на фруктоза заедно с глюкоза по време на спортна активност подобрява лактатната и глюкозна употреба от мускулите, докладват швейцарски лекари в American Journal of Clinical Nutrition.

В проведено от тях проучване било установено, че приетата фруктоза се превръща главно в лактат, който се освобождава в системната циркулация и се окислява в екстраспланхниковите тъкани, вкл. и в мускулите. В имейл за Reuters Health главният автор д-р Luc Tappy от University of Lausanne обяснява, че комбинацията на глюкоза с фруктоза води до подобрен пренос на субстрат към мускулната тъкан.

Д-р Tappy и колеги изследвали метаболитните ефекти на еквимоларни количества глюкоза или глюкоза + фруктоза при 7 добре тренирани велосипедисти.

По време на подготвителна сесия били установени максималната кислородна консумация (VO2max) и максималната аеробна сила (МАС). След това атлетите били подложени на три 120-минутни субмаксимални сесии: една с прием на глюкоза и две с прием на смес от глюкоза + фруктоза.

Плазмената лактатна концентрация намаляла леко и останала стабилна по време на сесията с глюкоза, но нараснала значително при натоварващите сесии, съпроводени с прием на глюкоза + фруктоза. Плазмените глюкозни и инсулинови концентрации не се различавали между отделните сесии.

Изследвания установили, че глюкозният прием е свързан с пренебрежима чернодробна глюконеогенеза от лактат. Лактатната кинетика и плазмената лактатна концентрация била по-високи при прием на глюкоза+фруктоза, но чернодробната глюконеогенеза от лактат също останала пренебрежима. Комбинираният разтвор обаче бил свързан със значително повишени глюконеогенеза от фруктоза и превръщане на фруктозата в плазмен лактат.

Според авторите, от добавянето на фруктоза най-голяма полза биха имали атлетите, извършващи високоинтензитетни натоварвания, свързани с издържливост - напр. велосипедисти и маратонци.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator