Начало
НачалоСексуално здравеОстрата болка в тестисите често се дължи на ускуване (торзия)
Острата болка в тестисите често се дължи на ускуване (торзия) 18 октомври 2010

В над 50% от случаите острата скротална болка се дължи на торзия на тестисите, докладва шотландски екип в BJU International.

Ускуване трябва да се подозира винаги, когато при мъж или момче се появи силна и внезапна тестикуларна болка, съпроводена с болезненост при допир. Торзията е трудна за диагностициране, ако симптомите са интермитентни или атипични, но винаги трябва да се има предвид при всички случаи на скротална болка, обясняват авторите.

Те анализирали данни от 171 пациенти, вариращи от кърмачета до 93-годишни (средна възраст 14 години.). 10% нямали някаква явна патология, но повечето (51%) имали торзия на тестиса 24% имали торзия на тестикуларните придатъци, 9% - епидидимоорхит, а останалите 5% - разнообразни проблеми, вкл. идипатичен едем.

Било установено, че случаите на торзия са значително по-чести през студентите месеци, като авторите предполагат, че контракцията на кремастерните мускули, индуцирана от ниската температура, може би допринася за установената връзка.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator