Начало
НачалоЗдравни новиниСтатините помагат при остро белодробно увреждане
Статините помагат при остро белодробно увреждане 15 октомври 2010

Статините могат да ускорят възстановяването след остро белодробно увреждане, сочи ново рандомизирано проучване, сравняващо simvastatin с плацебо при 60 пациенти на механична вентилация.

Авторите докладват положителни резултати още при изследванията със здрави доброволци, експонирани на липополизахарид. В настоящото проучване д-р McCauley и колеги от Queen's University of Belfast използвали същата доза simvastatin от 80 mg, като терапията била с продължителност 14 дни или до сваляне на пациента от вентилатора.

Смъртността в интензивното отделение била 30% и при двете групи, но в края на проучването в simvastatin групата били отчетени подобрения в небелодробната органна дисфункция. При тази група било докладвано подобрение в оксигенацията и респираторната механика.

Проби от бронхоалвеоларния лаваж от активната група установили значително 2.5 пъти понижение в нивата на провъзпалителния интерлевкин 8. Нивата на интерлевкин 6 също били понижени, но не сигнификантно. Не били докладвани по-чести нежелани реакции в тази група.

Simvastatin намалява белодробното и системното възпаление, което от своя страна може да редуцира органната дисфункция у критично болните, обобщават авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator