Начало
НачалоНашето здравеНедоспиването опорочава диетите за отслабване
Недоспиването опорочава диетите за отслабване 06 октомври 2010

Липсата на сън компрометира ефективността на диетите за отслабване, сочи проучване, публикувано в Annals of Internal Medicine. Според авторите, недоспиването е свързано с невроендокринни промени, които значително затрудняват отслабването въпреки калорийните рестрикции.

Авторите рандомизирали 10 лица с наднормено тегло (3 жени, 7 мъже) с индекс на телесната маса между 25 и 32 кг/м2 на 14-дневна диета, съпроводена с 8.5 сън на нощ или сходна диета с 5.5 часа сън на нощ.

Било установено, че късият сън намалява изгубените мазнини с 55%. Лицата с 8.5-часов сън отслабнали средно с 1.4 кг мазнинна маса, а тези с 5.5-часов сън - със средно 0.6 кг. Липсата на достатъчно сън довела и до друга негативна последица - по-голяма загуба на немазнинна тъкан с цели 60%.

Недоспиването било свързано и с повишен апетит, понижени базов метаболизъм и 24-часови плазмени епинефринови концентрации. Било отчетено покачване на нивата на грелин. Грелинът е хормон, който намалява енергийния разход, стимулира чувството за глад и натрупването на мастна тъкан.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator