Начало
НачалоСексуално здравеОрална транексамова киселина при тежко менструално кървене
Орална транексамова киселина при тежко менструално кървене 29 септември 2010

Нова орална формулировка на транексамовата киселина е безопасна и ефективна при лечението на тежко менструално кървене, сочат резултатите на фаза 3 проучване, публикувано в Obstetrics & Gynecology.

Транексановата киселина се използва често в практиката по тази индикация, но без медицински доказателства за ефективност и безопасност. В настоящата статия новата орална формулировка има много добра безопасност и ефективност. Това проучване предоставя надеждни медицински доказателства (клас А), подкрепящи нехормонален, нехирургичен подход за лечение на жени с циклично тежко менструално кървене, обясняват авторите.

Те изследвали 187 жени с тежко менструално кървене (средна загуба на кръв поне 80 мл/цикъл). Жените били рандомизирани на орална транексанова киселина 3.9 г/ден или плацебо в продължение на макс. 5 дни на цикъл и общо 6 цикъла.

Всички 3 крайни резултата за ефективност били постигнати - била отчетена редукция на изгубената кръв в активната група от -69.6 мл срещу -12.6 мл при плацебо групата. Редукцията била над предефинираната граница от 50 мл - т.е клинично значима. Сравнена с плацебо, транексамовата киселина била свързана и със значителни подобрения на качеството на живот.

Честотата на гастроинтестинални нежелани реакции била сходна между двете групи, като повечето странични ефекти били леки до умерени.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator