Начало
НачалоНашето здравеДобавянето на цинк, пребиотици към оралната рехидратация ускорява възстановяването при диария
Добавянето на цинк, пребиотици към оралната рехидратация ускорява възстановяването при диария 29 септември 2010

Прилагането на хипотонични орални разтвори, съдържащи цинк и пребиотици, ускорява възстановяването при деца с остра диария, докладват италиански лекари в онлайн изданието на The Journal of Pediatrics.

Повечето разтвори за орална рехидратация са насочени само към корекция на дехидратацията, но не и към самата диария, обясняват авторите.

Те сравнили ефикасността на хипотоничен разтвор, съдържащ цинк, фрукто- и ксило-олигозахариди, с тази на стандартен хипотоничен разтвор. В проучването били включени 130 деца на възраст между 3 и 36 месеца с остра диария.

119 деца приключили успешно проучването - 59, третирани с новата формула, и 60 контроли.

На 72-я час спиране на диарията се наблюдавало при 50% от контролната група срещу 72.9% от децата, третирани с новия хипотоничен разтвор. При последните честотата на дефекация била значително по-ниска, както на 24-я, така и на 48-я и 72-я час.

Не били докладвани нежелани реакции в нито една от групите.

Авторите обобщават, че добавянето на прости и евтини съставки като цинк и олигозахариди към хипотоничния разтвор за рехидратация е ефективен начин за ограничаване на продължителността и тежестта на диарията. Терапията се възприема добре от пациентите и е свързана със значителна редукция на разходите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator