Начало
НачалоЗдравни новиниИнозитол подобрява метаболитния синдром при постменопаузни жени
Инозитол подобрява метаболитния синдром при постменопаузни жени 29 септември 2010

Добавянето на мио-инозитол към хранителния режим подобрява компонентните на метаболитния синдром в по-голяма степен, отколкото спазването само на диета, сочи проучване сред жени в постменопаузна възраст.

Мио-инозитолът е форма на инозитола и играе важна роля като структурна база на голям брой вторични посредници в еукариотните клетки.

Проучването е публикувано в Menopause. Авторите цитират редица предишни изследвания, които сочат, че инозитол (и неговата изоформа мио-инозитол) подобрява инсулиновата чувствителност и овулаторната функция при млади жени, страдащи от поликистоза.

Лекарите от University of Messina изследвали ефекта на мио-инозитол при постменопаузни жени с метаболитен синдром, които били рандомизирани на мио-инозитол 2г два пъти дневно + диета или плацебо + диета в продължение на 6 месеца.

При първата група било отчетено значително по-изразено подобрение в кръвното налягане, инсулиновата резистентност, холестероловите и триглицеридни нива.

За пример авторите посочват хомеостатичния модел за оценка на инсулиновата резистентност (HOMA), който се понижил от 9.4 на 2.2 при активната и от 10.6 на 7.9 при плацебо групата. HDL-холестеролът се повишил съотв. с 0.235 mmol/l срещу 0.005 mmol/l при плацебо групата, а триглицеридите спаднали с 0.61 mmol/l срещу 0.09 mmol/l.

Италианските лекари смятат, че определени популации може би биха се повлияли по-добре от приема на инозитолови добавки. Това са хората с генетични или метаболични нарушения, които имат понижена продукция на ендогенен (вътрешен) инозитол.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator