Начало
НачалоНашето здравеОбструктивната сънна апнея е един от най-силните фактори за коронарна болест на сърцето
Обструктивната сънна апнея е един от най-силните фактори за коронарна болест на сърцето 28 септември 2010

Шведско проучване сочи, че обструктивната сънна апнея (ОСА) е може би по-силен рисков фактор за коронарна болест на сърцето от добре известни рискови фактори като затлъстяване, диабет, тютюнопушене и хипертония. Освен това ОСА е доста по-често срещана, отколкото се смята.

Проучването RICCADSA стартира през 2005 г. с главна цел да се установи влиянието на продължителното позитивно налягане (CPAP) върху пациенти, претърпели реваскуларизация по повод коронарна болест на сърцето (КБС), и документирана ОСА.

Авторите установили, че превалентността на ОСА при КБС популацията е цели 64%. Това е доста голям процент, като се има предвид честотата на другите рискови фактори при тези пациенти (хипертония - 58%, затлъстяване - 28%). Оказва се, че ОСА е доста по-честа от останалите конвенционални рискови фактори. Естествено, най-вероятно другите коморбидни състояния оказват влияние, тъй като пациентите с ОСА имат значително повече съпътстващи заболявания отколкото пациентите с КБС без ОСА.

Пациентите с КБС и ОСА били по-възрастни от тези без ОСА. Освен това първите имали по-голям индекс на телесна маса, били по-често от мъжки пол и имали по-голяма честота на хипертония и предсърдно мъждене.

Резултатите от проучването (дали CPAP подобрява КБС при пациенти с ОСА) се очаква да излязат през 2012 година.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator