Начало
НачалоЗдравни новиниМаркер засича ревматоидния артрит 4 години преди първите симптоми на заболяването
Маркер засича ревматоидния артрит 4 години преди първите симптоми на заболяването 23 септември 2010

В предклиничната фаза на ревматоидния артрит (РА) се появява автоимунитет срещу пептидил-аргинин дезиминаза тип 4 (анти-PAD-4), който е свързан и с автоимунитет към антицикличния цитрулинизиран пептид (анти-CPP). Двата маркера стават по-чести при поява на РА симптоматика.

Новите данни, публикувани в Arthritis & Rheumatism, подкрепят хипотезата за амплификация на множество автоимунни механизми, които пораждат ревматоидния артрит.

Лекари от University of Colorado изследвали предиагностични серумни проби от 83 пациенти с РА и 83 контролни пациенти на сходна възраст, пол, раса. Анти-PAD-4 антитела били установени при 15 (18.1%) от пациентите с РА, срещу 1 (1.2%) от контролните пациентите. Това е равнозначно на чувствителност от 18.1% и специфичност от 98.8% за бъдещо развитие на ревматоиден артрит.

Анти-PAD-4 бил откриваем средно 4.67 години преди клиничното поставяне на диагноза РА. Анти-CCP били откриваеми средно 3.49 години преди диагнозата. Ревматоиден фактор бил откриваем средно 3.8 години преди диагнозата.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator