Начало
НачалоЗдравни новиниРутинен показател от пълната кръвна картина (RDW) - свързан със сърдечносъдовия риск
Рутинен показател от пълната кръвна картина (RDW) - свързан със сърдечносъдовия риск 21 септември 2010

Ширината на еритроцитно разпределение (RDW) е свързана с дългосрочния риск от коронарни инциденти, докладват лекари в American Journal of Cardiology.

RDW е широко разпространен биомаркер, докладван рутинно при извършване на пълна кръвна картина. Оказва се обаче, че въпросният маркер може да се окаже изключително полезен в определянето на сърдечносъдовия риск. Според анализ на лекари от Wayne State University Detroit Medical Center, стойностите на RDW над 75-я персентил (>23%) са свързани с най-висока честота на коронарни инциденти.

RDW бил свързан със сърдечносъдовия риск дори и след отчитане на фактори като анемия, хемоглобин А1с, бъбречна функция, серумно желязо, фолиева киселина, витамин В12.

В сравнение с референтната група (неанемични пациенти с RDW под 76-я персентил), лицата с по-високи RDW нива имали значително повишен риск от сърдечни инциденти през следващите 10 години - над 5 пъти при пациентите с анемия и над 2 пъти при пациентите без.

Според авторите, RDW може да се използва като нов биомаркер за сърдечносъдово заболяване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator