Начало
НачалоНашето здравеГлюкозамин и хондроитин - неефективни при остеоартроза
Глюкозамин и хондроитин - неефективни при остеоартроза 17 септември 2010

Глюкозамин и хондроитин най-вероятно не са ефективни при пациенти с остеоартроза на колянната и тазобедрената става, сочат резултатите на мета-анализ, публикуван в BMJ.

Остеоартрозата на коляното и тазобедрената става е хронично състояние, което се лекува най-вече с аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства, които от своя страна могат да доведат до сериозни гастроинтестинални и сърдечносъдови инциденти, особено при дългосрочна употреба. През последното десетилетие в лечението на това дегенеративно заболяване се използват естествените съставки на хрущяла - хондроитин и глюкозамин.

Целта на настоящото проучване била да се установи дали суплементацията с тези препарати повлиява ставната болка и радиографската прогресия при пациенти с остеоартроза на коляното и тазобедрената става.

В мета-анализа били включени 10 проучвания или общо 3803 пациенти. Общата разлика в болката при глюкозамин срещу плацебо по 10-см аналогова скала била -0.4 см при граница на сигнификантност от -0.9 см. При хондроитин разликата в болката спрямо плацебо била -0.3 см. Комбинацията била свързана от промяна в болката с -0.5 см - също несигнификантна разлика.

Разликите между хондроитин/глюкозамин vs плацебо в промяна на радиографската прогресия на ставното увреждане били още по-малки, клонящи към 0.

Авторите обобщават, че сравнени с плацебо, глюкозаминът и хондроитинът (както и тяхната комбинация) не намаляват ставната болка и нямат влияние върху стесняването на ставната цепка. Според екипа, застрахователните компании и осигурителните фондове не трябва да покриват цената на тези препарати, а лекарите се съветват да редуцират новите прескрипции.

Все пак някои пациенти смятат, че тези препарати са ефикасни, което най-вероятно се дължи на естествения ход на остеоартрозата, на плацебо ефект или на комбинацията от двата фактора. Хондроитинът и глюкозаминът не са опасни, така че няма проблем пациентите да ги приемат, щом смятат, че имат полза от тези препарати, смятат авторите на мета-анализа.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator