Начало
НачалоНашето здравеКриотерапията е може би най-ефективна за премахването на обикновени брадавици
Криотерапията е може би най-ефективна за премахването на обикновени брадавици 16 септември 2010

Криотерапията с течен азот е може би по-ефективна от салициловата киселина и наблюдението при обикновени кожни брадавици (verruca vulgaris), сочат резултатите на рандомизирано контролирано проучване, публикувано онлайн в Canadian Medical Association Journal.

Лекари от Leiden University Medical Center (Холандия) изследвали 250 последователни пациенти с кожни брадавици, които били рандомизирани на:
- криотерапия с течен азот през 2 седмици
- самоприлагане на салицилова киселина
- наблюдение.

49% имали verruca vulgaris (обикновена брадавица), останалите -плантарни брадавици (verruca pedis).

При пациентите, подложени на криотерапия, честотата на излекуване (на седмица 13) била 39% срещу 24% при салициловата група. При оставените под наблюдение пациенти честотата на излекуване била 16%. Най-големи разлики в ефективността имало при лицата с обикновени брадавици - честота на излекуване съотв. 49%, 15% и 8%.

При пациентите с плантарни брадавици честотата на излекуване не се различавала значително между трите групи.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator