Начало
НачалоСексуално здравеСтволови клетки възстановяват яйчниковата функция
Стволови клетки възстановяват яйчниковата функция 16 септември 2010

Учени успяха да възстановят яйчниковата функция на плъхове, инжектирайки ги с мезенхимни стволови клетки. Според изследователите, този подход би поставил нова ера в лечението на женския стерилитет.

Екипът от египетския Национален център за проучвания експериментирал върху 45 плъха с химично индуцирана овариална недостатъчност. 15 били инжектирани със стволови клетки, други 15 - с плацебо, а останалите 15 не били подложени на каквато и да е интервенция.

В рамките на две седмици, третираните със стволови клетки плъхове възстановили напълно яйчниковата си функция, а след осем седмици хормоналните нива се върнали в рамките на нормата.

Учените предупреждават, че това се предварителни изследвания, целящи да докажат че подобна концепция би могла да се приложи. На последната й предстои дълъг път, докато започне да се прилага у хора.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator