Начало
НачалоНашето здравеПриемаме малко калий
Приемаме малко калий 15 септември 2010

Холандски лекари предупреждават, че по-голямата част от световното население консумира твърде малко калий. Покачването на калиевия прием до препоръчителните 4.7 г/ден би намалило систоличното кръвно налягане със средно 3.2 mg Hg. Всичко това би довело до намаляване на смъртността от инсулт с 8 до 15%, а от сърдечносъдово заболяване - с 6 до 11%.

Ефектът на повишения калиев прием е измерим с този при намаляване на консумацията на натрий. Ето затова превантивните и терапевтични стратегии трябва да се фуксират както върху натрия, така и върху калиевата консумация. Приемът на препоръчителните дози калий бил имал огромен ефект върху броя на смъртни случаи следствие на инсулт и инфаркт на миокарда, отбелязват д-р Миерло и колеги от Unilever R&D.

Според холандските лекари, фокусът е съсредоточен главно в пациентите с тежка хипертония, които се нуждаят от медикаментозно лечение. Нито клиницистите, нито пациентите осъзнават обаче, че голяма част от инфарктите се наблюдават при лица с леко наднормено кръвно налягане.

Калий може да се набави от редица храни - банани, домати, пълнозърнести храни, млечни продукти, кафе.

Настоящото проучване включвало данни за кръвното налягане на жители на Финландия, Великобритания и САЩ. Допълнително било установено, че в 21 страни средният калиев прием варира между 1.7 г ден в Китай и 3.7 г ден във Финландия, Холандия и Полша.

Базирайки се на данните за кръвно налягане от Финландия, Великобритания и САЩ, екипът установил, че хипотетичното увеличение на калиевата консумация до 4.7 г/ден би намалило систоличното кръвно налягане с 1.7-3.2 mm Hg. Този резултат може да се постигне и с намаляване на натрия от 9 на 5 г/ден.

Това теоретично покачване на калиевия прием би повишило и процента мъже и жени, попадащи в оптималната категория на кръвно налягане <120 mm Hg с между 2 и 8%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator