Начало
НачалоБременност и ражданеДефицитът на витамин D - свързан с тежка прееклампсия
Дефицитът на витамин D - свързан с тежка прееклампсия 15 септември 2010

Дефицитът на витамин D през ранните периоди на бременността е свързан с повишен риск от тежка прееклампсия докладват американски лекари в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

До заключението те стигани, след като анализирали данни от 3992 жени с едноплодна бременност, родили между 2004 и 2008 г. Били идентифицирани 51 жени с тежка прееклампсия, които били сравнение с 204 пациенти с неусложнена бременност.

Анализ на серум, взет през средните периоди на бременността, установил значително по-ниски нива на витамина у жените с прееклампсия - 75 срещу 98 nmol/l.

Сравнени с нива >75 nmol/l, нивата на 25-хидроксивитамин D <50 nmol/l били свързани с над тройно повишен риск от тежка прееклампсия. След отчитане на фактор като възраст и многоплодна бременност, този риск нараснал до 5.41.

През последните години все повече литературни сочат, че витамин D играе важна роля в патогенезата на прееклампсията. Това обяснява защо афро-американското население, при което хиповитаминоза D е по-честа, имат повишен риск от прееклампсия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator