Начало
НачалоНашето здравеТоксичният бисфенол А - дори и в зъбните пломби
Токсичният бисфенол А - дори и в зъбните пломби 10 септември 2010

Ако наскоро имате поставена пломба, то съвсем вероятно вече дъвчете токсичния бисфенол А (BPA), разпространена съставка на пластмасата, която може да има негативен ефект върху здравето.

Въпреки че данните са все още оскъдни, химикалът е заподозрян в основата на редица заболявания - сърдечносъдови, ракови, и като причина за абнормално мозъчно развитие у някои деца.

ВРА е честа съставка на пластмаса-базираните зъбни пломби и силанти, предупреждават лекари от Children's Hospital Boston. BPA-свързани продукти - като бис-GMA навлизат в слюнката, където се превръщат във ВРА, като следи се откриват два до три часа след пломбирането на зъба.

Все пак ВРА експозицията е временна и не може да се сравни с дългосрочните позитивни ефекти на силантите, отбелязват авторите. Те препоръчват извършването на елементарни предпазвани мероприятия като гъргара в продължение на 30 секунди след поставянето на пломбата.

Някои ВРА-свързани вещества са по-малко опасни от други, като бис-GMA-базираните резини са за предпочитане пред DMA-съдържащите, добавят изследователите.

BPA е изкуствен продукт, който се съдържа в голям брой предмети - пластмасови бутилки и др. Експозицията от дентални материали най-вероятно е пренебрежима спрямо тази от други източники, успокояват авторите.

ВРА оказва естроген-подобнио ефекти върху тялото и затова първият бива класифициран като нарушаващ ендокринната функция агент.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator