Начало
НачалоНашето здравеНестероидните противовъзпалителни средства са свързани с повишен риск от инсулт при здрави индивиди
Нестероидните противовъзпалителни средства са свързани с повишен риск от инсулт при здрави индивиди 08 септември 2010

Краткосрочната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) е свързана с повишен риск от инсулт, сочат резултатите на датско популационно проучване, включващо само здрави индивиди.

Проучването включвало около 500 000 жители на Дания. Било установено, че при 45% от тези лица е била изпълнена поне една НСПВС рецепта между 1997 и 2005 г. Авторите съпоставили тези резултати с болнични регистри и по този начин установили риска от фатален и нефатален инсулт.

Било установено, че НСПВС са свързани с повишен риск от инсулт, който варирал между 28% с ibuprofen и 86% при diclofenac.

Повишение на риска от инсулт в зависимост от НСПВС:
Ibuprofen - 28%
Diclofenac - 86%
Rofecoxib - 61%
Celecoxib - 69%
Naproxen - 35%


Била установена и дозозависима връзка, като повишеният риск достигнал 90% при дози на ibuprofen над 200 mg и 100% при diclofenac в дози над 100 mg.

Резултатите не са изненадващи, като се има предвид добре установения повишен риск от инфаркт на миокарда, свързан с приема на тези препарати. Механизмът може би е същият, като по този въпрос има няколко хипотези: повишен тромботичен ефект върху тромбоцитите, ендотела и/или атеросклеротичните плаки, повишение на кръвното налягане, ефект върху бъбреците и солева задръжка.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator