Начало
НачалоБременност и ражданеПреносените деца също имат повишен риск от церебрална парализа
Преносените деца също имат повишен риск от церебрална парализа 01 септември 2010

Бебетата, родени след 40 гестационна седмица, имат повишен риск от развитие на церебална парализа, докладват лекари. Тяхното проучване е публикувано в септемврийския брой на Journal of the American Medical Association.

Според авторите, механизмите, които повлияват момента на раждането, участват и в патогенезата на церебралните заболявания у новородените. За пример могат да се приложат следните факти: фетусите с аненцефалия по-често раждат след термина; децата с тризомия 18 се раждат преждевременно или след термина, а децата със синдром на Даун - преждевременно.

В настоящия анализ били включени 1 682 441 деца, вкл. 1938 с церебрална парализа. Били установени следните зависимости

Риск от церебрална парализа според гестационната седмица

Гестационна седмицаПревалентност на 1000Риск
≥431.441.4 (1.1 – 1.8)
421.361.4 (1.2 – 1.6)
400.99Референтен
381.251.3 (1.1 – 1.6)
371.911.9 (1.6 – 2.4)

Биологичните механизми на установената връзка не са ясни. Едно от възможните обяснения е, че късното и ранното раждане повишават риска от церебрална парализа. Друго разумно обяснение е, че фетусите, предразположени към церебрална парализа имат отклонения в момента на раждане.

Ако времето на раждане наистина повлиява риска от церебрална парализа, интервенцията в 40-та гестационна седмица би трябвало да понижи този риск, а елективното раждане в 37-а и 38-а седмица - да да го повишат, хипотезират авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator