Начало
НачалоНашето здравеMetformin предпазва от колоректален, белодробен рак
Metformin предпазва от колоректален, белодробен рак 03 септември 2010

Редица изследвания сочат, че диабетиците, приемащи метформин, имат 40% понижен риск от рак. Данни от две проучвания, публикувани в Cancer Prevention Research, сочат, че метформин потиска развитието на преканцерозни колоректални лезии у хора и предотвратява индуцирания от тютюнев дим белодробен рак при мишки.

Според авторите, препаратът най-вероятно повлиява клетъчния енергиен метаболизъм по начин, неблагоприятен за раковите и предраковите клетки. При някои пациенти, особено диабетици, намалява нивата на хормони, които биха стимулирали клетъчния растеж (вкл. и инсулина). От друга страна метформин е относително нетоксичен, което го прави атрактивна опция за ракова превенция.

В първото проучване метформин бил използван у хора за превенция на рак. Недиабетици били рандомизирани на 1-месечна терапия с нискодозов metformin (250 mg/ден) или плацебо. При първата груба била отчетена значителна редукция в броя на ректалните участъци с аберантни крипти - ендоскопски сурогатен маркер за колоректален рак.

Нискодозовият метформин не довел до появата на каквито и да странични ефекти като лактатна ацидоза, хипогликемия или диария.

В сходно проучване екип от National Cancer Institute (САЩ) изследвал метформин за превенция на рак в миши модел на индуциран от тютюнев дим рак. Експерименталните животни били изложени на канцерогена 4-(метилнитрозоамино)-1-(3-пиридил)-1-бутанон (NNK), след което първите били третирани с метформин, разтворен в питейната вода.

100% от мишките, които не били третирани с метформин, развили канцероген-индуциран белодробен рак. При третираните мишки било отчетено 34% снижение в обема на тумора.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator