Начало
НачалоНашето здравеЗлоупотребата с метамфетамин покачва риска от болест на Паркинсон
Злоупотребата с метамфетамин покачва риска от болест на Паркинсон 03 септември 2010

Тежката злоупотреба с метамфетамин е свързана с повишена заболеваемост от болест на Паркинсон, сочи ново проучване. Според последното, този риск е около 2 пъти повишен над нормалния.

В световен мащаб над 16 млн. употребяват забраненото вещество, а проучвания със животни сочат, че злоупотребата може да доведе до увреждания на допаминергичните неврони в мозъка. Това поражда предположения, че метамфетаминът би могъл да предизвика паркинсонизъм у хората, обясняват авторите от Centre for Addiction and Mental Health.

В проучването били включени 1863 употребяващи метамфетамин пациенти над 50-годишна възраст, хоспитализирани по повод метамфетамин-свързано състояние. Всички участници били проследени в продължение на до 10-години след изписването.

Анализ установил, че метмафетаминовата група имала 2.65 пъти повишен риск от бъдеща хоспитализация по повод болест на Паркинсон.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator