Начало
НачалоСексуално здравеПростатната биопсия може да предизвика уринарни, еректилни проблеми
Простатната биопсия може да предизвика уринарни, еректилни проблеми 01 септември 2010

Добре е известно, че хирургичните интервенции върху простатата са свързани с повишен риск от еректилна дисфункция и уринарни проблеми. Ново проучване сочи, че биопсиите също могат да доведат до тези нежелани ефекти, като рискът е пряко свързан с броя извършени процедури.

Германски лекари проследили 198 мъже, рандомизирани на една от следните форми биопсия: иглова биопсия от до 10 места; иглова биопсоя + перопростатен нервен блок с цел облекчаване на болката; "сатурационна" биопсия с вземане на 20 тъканни проби.

Мъжете от последната група имали най-висок риск от развитие на проблеми си уринирането. 10% докладвали тежки симптоми преди биопсията, като този процент нараснал до 18% седмица след теста и до 29% на 12-та седмица.

Мъжете, подложени на стандартна биопсия, имали повишение на уринарните симптоми само през първата седмица. Честотата на уринарни проблеми нараснала и при групата, при която бил приложен нервен блок.

Относно еректилната функция - нарушения били отчетени и при трите групи седмица след теста. Дисфункцията постепенно намаляла с времето. Най-голяма честота на еректилна дисфункция била отчетена при групата с нервен блок.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator