Начало
НачалоБременност и ражданеАнтимикробна профилактика при всички цезарови сечения
Антимикробна профилактика при всички цезарови сечения 26 август 2010

American College of Obstetricians and Gynecologists препоръчва антимикробна профилактика при всички цезарови сечения, с изкление на случаите, при които на пациента вече е назначен адекватен антибиотичен режим (напр. при хориоамнионит). Антибиотичната профилактика трябва да бъде приложена в рамките на 60 минути от започване на процедурата.

Това се посочва в статия, публикувана в септемврийския брой на Obstetrics and Gynecology. Антимикробната профилакрика при цезарово сечение значително намалява постоперативната майчина инфекциозна морбидност, отбелязват авторите.

Според проучвания, профилактиката за превенция на инфекция на хирургичното място трябва в идеалния случай да бъде назначена в рамките на 30 минути, най-късно 2 часа след кожната инцизия. При по-дълги интервенциии същата доза трябва да бъде приложена отново на интервали от 1-2 пъти полуживота на препарата. Авторите отбелязват, че преоперативната антибиотична профилактика значително намалява ендометрита и общата инфекциозна морбидност на майката спрямо приложението на антибиотици след клампиране на пъпната връв.

Антимикробната профилактика трябва да включва тесноспектърни антибиотици, например цефалоспорин от 1 поколение, който е ефективен срещу Грам-позитивни и негативни бактерии и някои анаероби. Единична 1-г интравенозна доза cefazolin води до поддържането на терапевтични нива в продължение на 3-4 часа, но при жени със затлъстяване трябва да се приложат по-високи дози.

Clindamycin и gentamicin са разумна опция при жени със значителна алергия към бета-лактамни антибиотици (цефалоспорини, пеницилини).

Преоперативната антимикробна профилактика няма нежелани ефекти върху майката и новороденото; не е свързана с повишение на неонаталната инфекциозна заболеваемост или селекция на резистентни патогени, предизвикващи неонатален сепсис, се посочва още в статията.

Авторите препоръчват антимикробна профилактика при всички цезарови раждания (с изключение на случаите, при които майката приема антибиотици по друго показание), като профилактиката трябва да бъде приложена в рамките на 60 минути от стартиране на процедурата. Когато това не е възможно (при спешност), профилактиката трябва да бъде назначена възможно най-скоро.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator