Начало
НачалоБременност и ражданеAciclovir, valaciclovir през първия триместър не са свързани със сериозни родилни дефекти
Aciclovir, valaciclovir през първия триместър не са свързани със сериозни родилни дефекти 25 август 2010

Излагането на aciclovir или valaciclovir през първия триместър на бременността не е свързано с повишен риск от сериозни родилни дефекти, сочат резултатите на голямо популационно проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association.

Инфекциите с herpes simplex и herpes zoster са сравнително чести и се лекуват с антивирусни препарати, включващи aciclovir, valaciclovir и famciclovir. Безопасността на тези препарати през първия триместър на бременността е недостатъчно документирана, обясняват лекари от Statens Serum Institut (Копенхаген, Дания).

В настоящото проучване била включена кохорта от 837 795 живородени бебета между 1 януари 1996 и 30 септември 2008 г. Диагностицираните с хромозомни аномалии, генетични синдроми, родилни дефекти с известна причина и конгенитални вирусни инфекции били изключени.

Сериозен родилен ефект бил установен при 40 деца (2.2%) от 1804 новородени от майки, използвали aciclovir, valaciclovir и famciclovir през първия триместър на бременността. Този процент не се различавал значително от 2.4% при децата на майки, неекспонирани на тези препарати.

Настоящото проучване подкрепя безопасността на по-горните антивирусни препарати през първия триместър на бременността. Тъй като ацикловир е най-добре проученият препарат, той трябва да бъде агент на избор в ранна бременност.

В придружаваща редакционна статия д-р James L. Mills и д-р Tonia C от National Institute of Health отбелязват, че поради редица недостатъци проучването не отговаря на ключовия въпрос дали aciclovir е тератоген.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator