Начало
НачалоСексуално здравеОралните контрацептиви подобряват фертилитета при жени с еднометриоза
Оралните контрацептиви подобряват фертилитета при жени с еднометриоза 17 август 2010

При жени с ендометриоза, двумесечен курс с орални контрацептиви (ОК) може да покачи шанса за успешна бременност след асистирана репродукционна терапия (АРТ), се посочва в статия, публикувана в Fertility and Sterility.

Ендометриозата е свързана с маточни аномалии, които могат да повлияят имплантацията на ембриона. Гонадотропин-освобождаващият хормон и ОК имат положителни ефекти върху това състояние, обясняват авторите.

Те изследвали група жени с ендометриоза и контроли, при които ОК терапия не била прилагана преди АРТ. Честотата на успешна бременност била 23.6% от жените с ендометриоза, 12.9% от тези с ендометриома и 32.5% при 83 контроли.

В друга група, пациентите с ендометриоза били лекувани с 6-8 седмичен курс ОК терапия, съдържаща 0.03 мг ethinyl estradiol и 0.125 mg levonorgestrel; при контролите приемът на ОК бил само 1-3 седмици.

Честотата на бременност нараснала до 48.1% при 85 жени с ендометриоза; до 41.4% при 29 жени с ендометриома; и останала стабилна - 35% при 426-те жени-контроли.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator