Начало
НачалоНашето здравеАмфетаминовата злоупотреба може да доведе до аортна дисекация
Амфетаминовата злоупотреба може да доведе до аортна дисекация 19 август 2010

Младежите с аортна дисекация трябва да бъдат скринирани за възможна злоупотреба с амфетамини, обобщават лекари в проведено от тях наблюдателно проучване.

В проучването амфетаминовата зависимост била свързана с по-висок риск от аортна дисекация, сравним с този при травми след пътно-транспортно произшествие и по-голям спрямо този при кокаинова зависимост.

Авторите посочват, че повечето хора са наясно, че прекомерната употреба на забранения наркотик може да има негативни последици, но някак си подценяват свързания сърдечносъдов риск.

Защо амфетаминът би могъл да доведе до дисекация - остава мистерия, за която има редица хипотези. Една от тях посочва предизвиканата екстремна хипертония като причинен фактор, докато други две свързват повишения риск от дисекация с индуциран васкулит или вазоспазъм.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator