Начало
НачалоСексуално здравеМомичетата навлизат в пубертета все по-рано
Момичетата навлизат в пубертета все по-рано 11 август 2010

Възрастта на настъпване на пубертета все повече спада, като голям брой момичета търпят развитие на гърдите още на 7-годишна възраст, сочи ново проучване. Етносът също играе роля за по-ранното навлизане в пубертета: афро-американските момичета се развиват по-рано от бялата раса, но пък при последната се наблюдава тенденция към по-ранно съзряване.

В настоящото проучване, включващо 1239 момичета, 10% от момичетата от бялата раса, 23% от афро-американките и 15% от латино расата имали развитие на млечните жлези на 7-годишна възраст.

Освен етноса, индексът на телесната маса също имал влияние върху настъпването на пубертета, като тенденция за по-ранно навлизане имало при момичетата с по-голяма телесна маса и мастна тъкан.

Авторите изследвали кръвни и уринни проби от момичетата, като се фокусирали върху нивата на т.нар "нарушаващи ендокринната функция химикали", които всъщност са вещества на външната среда.

Било установено, че тези вещества може би повлияват навлизането в пубертета. Такива вещества се срещат в доста продукти - от антибактериални сапуни до мебелни покрития.

Екипът препоръчва да се използват по-безопасни продукти за лична грижа, например такива без наличие на фталати.Необходим е и контрол на телесната маса.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator