Начало
НачалоНашето здравеResveratrol може би забавя стареенето у хората
Resveratrol може би забавя стареенето у хората 06 август 2010

Растителното вещество resveratrol, срещащо се в люспите на червеното грозде, потиска възпалението и може би забавя стареенето у хората, сочи ново проучване. Най-богати източници на веществото са гроздето, виното, фъстъците, къпините и малините.

Редица проучвания в нисши безгръбначни (кръгли червеи, дрозофили и др.) сочат, че популярният растителен екстракт забавя стареенето и удължава живота, най-вероятно повлиявайки ген, свързан с дълголетието.

Настоящото проучване сочи, че resveratrol намалява възпалението у човека, което играе ключова роля в социално значими заболявания като диабет тип 2, инсулт, коронарна болест на сърцето и др.

20 доброволци били рандомизирани на resveratrol или плацебо веднъж дневно в продължение на шест седмици. Било установено, че resveratrol потиска производството на свободни радикали, които са свързани с оксидативен стрес и освобождаване на проинфламаторни субстанции в кръвта, които в крайна сметка увреждат ендотела на на съдовете.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator