Начало
НачалоСексуално здравеХистеректомия
Хистеректомия 15 март 2007

Гинекологичните хирургически интервенции, свързани с отстраняване на маточното тяло поради злокачествен процес, са едни от най-стресовите преживявания в живота на съвременната жена. Хистеректомията представлява операция, при която се отстранява матката и околни анатомични структури, засегнати от туморен процес. Тя бива два вида – обикновена хистеректомия, при която се премахва матката, шийката и тумора и радикална хистеректомия с премахване на матката, шийката, част от влагалището и лимфните възли в тази област, а в някои случаи и яйчниците.
По отношение на следоперативното възстановяване на половия живот е възможно да се появят трудности, свързани със стреса и витална застрашеност, която може за дълго време да потисне настроението и съответно сексуалните желания. Отстраняването на матката за някои жени е свързано със загуба на част от тяхната женственост. От биологична гледна точка въпросната операция нарушава част от инервацията, която участва в осъществяването на оргазмения отговор при жената. Добрата новина обаче е, че съдовете и нервните пътища, които достигат до външните полови органи, клитора и първата трета на влагалището се запазват. Именно те позволяват при сексуална стимулацията, чувствителността, овлажняването и оргазмената реакция на жената да бъдат запазени. Възможна е известна промяна в усещанията по време на сексуален контакт след операцията, но ако бъде преодолян стресът от преживяното изпитание и партньорите се адаптират спокойно към новите реалности, сексуалният им живот не би следвало да бъде ощетен. За улесняване на сексуалната адаптация биха могли да се използват и някои стимулиращи медикаменти, които повишават сексуалното желание, намаляват тревожността и подобряват настроението, както и повишават чувствителността и кръвонасищането в областта на гениталиите по време на сексуална стимулация.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator