Начало
НачалоБременност и ражданеАспирин за превенция на прееклампсията
Аспирин за превенция на прееклампсията 30 юли 2010

Нискодозовият аспирин намалява с над 50% риска от прееклампсия, преждевременно раждане и интраутеринно забавяне на растежа при високорискови жени, сочи мета-анализ.

Високориковите бременни, най-вече тези с предишна прееклампсия, трябва да приемат нискодозов аспирин всеки ден, започвайки от седмица 16, обяснява главният автор - д-р Emmanuel Bujold от Universite Laval (Канада). Засега не става ясно дали аспириновата профилактика трябва да се започне още при диагностициране на бременността или трябва да се изчака 8-12 седмици, добавя Bujold.

Прееклампсията и интраутеринната ретардация на растежа (ИРР) са свързани с плацентарни дефекти. Смята се, че неадекватната перфузия и плацентарна исхемия водят до ендотелна дисфункция с последваща активация на тромбоцитите и коагулационната система. Така аспирин би могъл да се окаже полезен, предотвратявайки вазоконстрикцията и патологичната коагулация в плацентата.

Рандомизираните проучвания в тази област са свързани с доста противоречиви резултати. Д-р Bujold и колеги отдават негативните резултати на късното стартиране на аспирин и включването на нискорискови жени.

В настоящото проучване били включени 34 рандомизирани контролирани проучвания, публикувани между 1985 г и 2005 г. Те включвали 11 348 жени с рискови фактори за прееклампсия - нулипаритет, многоплодна бременност, ултразвукови абнормални находки на утеринната артерия, история за прееклампсия, други хипертензивни заболявания, ИРР или раждане на мъртъв плод.

Бременните жени били третирани с аспирин 50-150 мг на ден, самостоятелно или в комбинация с дипиридамол. Контролните групи получили плацебо или не били лекувани. Авторите категоризирали проучванията според гестационната възраст при рандомизацията до, след 16 седмица.

Значителни разлики в честотата на прееклампсия и преждевременно раждане били отчетени само при групите, започнали аспиринова профилактика преди 16 гестационна седмица. При тази група, в сравнение с плацебо, било отчетено значително понижение на риска от прееклампсия с 53%, на ИРР под 10-я персентил - с 53%, на преждевременно раждане - с 22%.

Не бил отчетен повишен риск от антепартално кървене или ранна загуба на бременността. Според екипа, проучването потвърждава предполагаемия механизъм на прееклампсията. Имплантацията на плацентата обикновено е завършила до 16-18 седмица. Аспиринът спомага за този физиологичен механизъм, който може да е дефицитен при някои жени, обобщават канадските лекари.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator