Начало
НачалоБременност и ражданеНапредналата възраст и наднорменото тегло могат да забавят образуването на кърма
Напредналата възраст и наднорменото тегло могат да забавят образуването на кърма 29 юли 2010

Първескините, които са над 30-годишна възраст и имат наднормено тегло, са застрашени от забавена лактогенеза, сочи ново проучване.

Забавената лакогенеза се дефинира като забавяне на прехода от коластра към пълноценна кърма след 72-я час. Тя може да доведе до дехидратиране и отслабване на новороденото, а от друга страна - до притеснения от страна на майката и отказване от кърменето.

Майките все пак не трябва да бъдат обезкуражавани, а напротив - да бъдат обстойно консултирани. Според авторите на проучването - кърмата на 98% от първескините се появява в рамките на седмица.

В настоящото проучване били включени 431 майки с първо дете. При 44% били необходими над 72 часа за появата на кърма. Повишен риск от забавяне на лактогенезата бил установен за жените с наднормено тегло и затлъстяване - съотв. с 45% и 54%. Възрастта също била фактор - 58% от жените над 30-годишна възраст имали закъснение в появата на кърма срещу 39% от по-младите жени.

Авторите смятат, че установеният феномен може би се дължи на нарушения във въглехидратния метаболизъм, който от своя страна може би оказва влияние върху продукцията на майчино мляко.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator