Начало
НачалоЕстетична медицинаКолко "клинично доказани" са козметичните продукти?
Колко "клинично доказани" са козметичните продукти?

Пускате телевизора, очаквайки да започнат новините. В следващия миг виждате лъскава реклама, в която се твърди, че кремът Х подмладява кожата, клинично доказано. Запитвали ли сте се някога какво наистина стои зад тази гръмка фраза?

В статия, публикувана в Reuteurs Health, се описва продукт срещу изгаряне на Laboratoires Inneov, собственост на L'Oreal и Nestle. Касае за таблетка, комбинираща lycopene и бета-каротен с пробиотик.

Според Laboratoires Inneov, Inneov Sun Sensitivity клинично доказано защитава кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, като едновременно с това ви остава с приятен шоколадов тен.

Д-р Шалок от Massachusetts General Hospital обяснява триковете, към които прибягват козметичните компании с единствената цел да популяризират продукта си.

Липса на директни сравнения

Единствените публикувани данни относно способността на въпросното хапче да намалява слънчевите изгаряния датират от 9 юни т.г, когато се появява статия в British Journal of Dermatology. В статията се описва проучване върху няколко жени, експонирани на силна УВ светлина. Установява се, че препаратът оказва влияние върху имунните клетки в кожата, но нищо повече.

За да установят дали хапчето предпазва от изгаряния, Laboratoires Inneov провели "рандомизирано контролирано проучване", при което жените били рандомизирани на Inneov Sun Sensitivity или плацебо.

Проблемът е, че компанията въобще не е сравнила клиничния отговор директно между двете групи; вместо това лекарите използвали значително по-слаб метод на сравняване - разликата "преди" и "след"
в рамките на самата група.

Според Шалок, компанията няма право да твърди, че жените, приемащи нейния продукт, имат по-голяма издържливост спрямо слънчеви изгаряния спрямо третираните с плацебо.

Спонсорирани от компанията проучвания.

Фактът, че компанията е спонсорирала и направила проучването, трябва да бъде червен флаг. Редица изследвания сочат, че имаме право да бъдем притеснени относно качеството на изследванията, спонсорирани от индустрията. Те сравнително по-често установяват положителни резултати, а хората, участващи в тях, дори и несъзнателно, не рядко се повлияват от финансовите интереси.

Какво казват дерматолозите?

В отделен експеримент Laboratoires Inneov дали таблетката против слънчево изгаряне на 80 жени, след което на последните било указано да се изложат на слънце, колкото сметнат необходимо. Употребата на слънцезащитни кремове била позволена.

След това избрани дерматолози били анкетирани относно резултатите на тези жени. Според компанията, мнението на дерматолозите било, че таблетката наистина защитава от изгаряне.

Тук обаче изникват редица въпроси. Дали жените не са се пазели поради факта, че участват в проучване върху продукт срещу слънчево изгаряне? Как точно дерматолозите са оценили резултатите? Какво точно са казали на Laboratoires Inneov?

Интересен е и фактът, че от дузина помолени за интервю дерматолози, само д-р Шалок се съгласява на коментар.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator