Начало
НачалоНашето здравеДебелите деца имат по-плоски стъпала
Дебелите деца имат по-плоски стъпала 26 юли 2010

Децата със затлъстяване имат по-плоски стъпала в сравнение с връстниците си с нормална телесна маса. Не е ясно обаче дали това е свързано с потенциален проблем в костната структура на стъпалото или просто се касае за отлагане на мастна тъкан. Ново проучване сочи, че и двете явления участват в патогенезата на плоскостта на стъпалото при тези деца.

Всички бебета и кърмачета имат плоско стъпало, като сводът постепенно се развива по време на детските години.

В новото проучване австралийски лекари изследвали ултразвуково стъпалата на 75 деца със затлъстяване и 75 по-слаби деца на възраст между 6 и 10 години.

Като цяло децата със затлъстяване имали повече мастна тъкан по долната (плантарната) част на ходилото. Едновременно с това обаче било отчетено и свличане на свода ходилото.

Тези резултати имат потенциално значение, тъй като плоскостъпието (непроблемитично при повечето хора) може да предизвика появата на симптоми у някои. Проблемите в стъпалото могат да се пренесат към глезена и дори гърба.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator