Начало
НачалоСексуално здравеВагинален гел предпазва от HIV, HSV инфекции
Вагинален гел предпазва от HIV, HSV инфекции 21 юли 2010

За пръв път вагинален микробицид показва значителен протективен ефект спрямо инфекция с HIV. Резултатите на добре организирано двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, сочат че tenofovir гел намалява риска от инфекция с HIV и генитален херпес (HSV2). Според експерти, гелът има потенциал да промени хода на HIV епидемията.

CAPRISA 004 включвало 889 сексуално активни HIV-серонегативни жени от Южна Африка с висок риск от HIV инфекция. 843 жени приключили проучването.

HIV инфекцията е значителен проблем в Южна Африка. В изследване в провинциалния град 21.3% от бременните 17-18-годишни момичета били HIV-позитивни. Сред 23-24-годишните HIV бил установен при 51.1%.

В проучването било установено, че използването на микробицидния гел намалява риска от HIV-инфекция с цели 39%. Жените, използвали гела в над 80% от сексуалните си контакти, имали 54% понижен риск от инфекция. Протекцията на tenofovir намаляла значително с намаляване на честотата на употреба - 28% редукция при използване при 50-80% от половите контакти.

Сред инфектираните жени не били изолирани щамове, резистентни към tenofovir. Гелът нямал ефект и върху вирусния товар на заболелите участници.

Вагиналният гел бил свързан и с намаляване на честотата на нови HSV-2 инфекции с около 50%.

Жените с HSV-2 инфекции имали значително повишен риск от инфекция с HIV спрямо HSV-2 серонегативните. Употребата на tenofovir гел била свързана с намаляване на този риск в еднаква степен и при двете групи.

Нямало значителна разлика в честотата на нежелани реакции между активната и плацебо групите. Била отчетена леко повишена честота на диария при употребяващите tenofovir гел, но без бъбречна токсичност или чернодробни нежелани ефекти при лица с хепатит В.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator