Начало
НачалоНашето здравеХроничното безсъние повишава смъртността
Хроничното безсъние повишава смъртността 15 юли 2010

Хроничната инсомния (безсъние) е свързано с приблизително 2 пъти повишен риск от смърт, сочи проучване, представено наскоро. Проучването анализирало връзката между хроничното безсъние и смъртността, независимо от подлежащото здравословно състояние.

При сравняване на смъртността относно специфичните симптоми на инсомнията били установени следните резултати:

- при наличие на трудно заспиване - 1.9 пъти повишен риск
- често събуждане - 3.2 пъти повишен риск
- трудно повторно заспиване - 1.8 пъти повишен риск
- ранно ставане - 2.4 пъти повишен риск.

Следващата стъпка е да се установи как безсънието повлиява коморбидните състояния. Например пациентите с безсъние често страдат от умора. Последната, от своя страна, често е свързана със занемаряване на съпътстващи заболявания.

Лекари и пациенти трябва да вземат хроничното безсъние насериозно, а не само като досаден феномен. Трябва да се потърсят причините и ако е наложително - да се предприеме лечение - било то фармакологично, било то поведенческо, обобщават авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator