Начало
НачалоНашето здравеПопулярна хранителна добавка може да предизвика болки в стомаха
Популярна хранителна добавка може да предизвика болки в стомаха 12 юли 2010

Инулинът, който все по-често се среща във преработените храни, може да предизвика стомашен дискомфорт при лица, прекалили с приема му, предупреждават лекари от Минесота (САЩ).

Инулинът е въглехидрат, който естествено се среща в много храни - банани, пшеница, лук, чесън. В големи количества се съдържа в корените на цикорията и така може да бъде извлечен за индустриални цели.

За разлика от повечето познати въглехидрати, които се разграждат в тънкото черво и се използват за енергия от организма, инулинът преминава през тънкото черво към дебелото, където стимулира растежа на нормалната флора, която от своя страна го ферментира. При някои хора всичко това може да доведе до образуване на газове, флатуленции и диария.

Авторите се опитали да установят какви количества инулин предизвикват гастроинтестинални проблеми, като за целта 26 здрави мъже и жени били рандомизирани на плацебо, нативен инулин или олигофруктоза (варианти на инулина). Били анализирани честотите на следните симптоми: газ/подуване на корема, гадене, флатуленции, стомашни крампи, диария, запек, къркорене.

Примът на инулин бил свързан най-общо с леки симптоми. Най-висока оценка на всеки симптом (с изкл. на запек) имало при пациентите, погълнали 10 г. олигофруктоза.

Флатуленцията била най-честият симптом при всички участници, консумирали фибри (инулин).

Екипът обобщава, че повечето здрави лица понасят до 10 г нативен инулин и 5 г "сладък" олигофруткозен инулин на ден.

През последните години инулинът е примамлива добавка, използвана от все повече производители на храни. Фирмите могат да манипулират химическата структура на инулина с цел нагаждане на вкуса и консистенцията на храните.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator