Начало
НачалоНашето здравеГлюкозаминът има еднаква на плацебо ефективност при лечение на болки в кръста (low back pain)
Глюкозаминът има еднаква на плацебо ефективност при лечение на болки в кръста (low back pain) 05 юли 2010

Глюкозаминът не се различава съществено от плацебо при лечение на пациенти с болки в кръста (low back pain - LBP) и дегенеративна лумбална остеоартроза.

Проучване сочи, че глюкозамин не подобрява спрямо плацебо болковата инвалидизация и здравословното качество на живот. Резултатите са публикувани в Journal of the American Medical Association.

Глюкозаминът е прекурсорна молекула, участваща в изграждането на сухожилия, лигаменти и хрущял. Смята се, че първият възстановява увредения хрущял и намалява възпалението и въпреки противоречивите резултати от проучвания се използва широко за лечение на остеоартроза.

Настоящото проучване включвало 250 пациенти с неспецифична хронична болка в кръста. Пациентите имали проведено магнитно-резонансно изследване, сочещо дегенеративен процес.

Участниците били рандомизирани на 1500 мг глюкозамин сулфат или плацебо. Резултатите от лечението били отчетени по Roland Morris Disability Questionnaire, който отчита болковата инвалидизация.

Базовата RMDQ оценка била 9.2 при глюкозаминовата група и 9.7 при плацебовата. В края на проучването и при двете групи се наблюдавало подобрение в еднакво изразена степен: шестмесечната оценка била 5.0 и 5.0, а на 12-я месец - 4.8 и 5.5 (глюкозамин-плацебо група).

Нямало и разлика в индикаторите за качество на живот.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator