Начало
НачалоЗдравни новиниВ САЩ погват лекари за имплантиране на ненужни стентове
В САЩ погват лекари за имплантиране на ненужни стентове 09 юни 2010

Стентова сага се разраства в американския щат Мериленд. Доктор от местната болница в град Таусън е обвинен в имплантиране на голям брой ненужни стентове. Разразилият се скандал се очаква да обхване и други инвазивни кардиолози, докладват разследващи репортери от Baltimore Sun.

Случаят Midei датира още от април 2009 г. Тогава пациент подава жалба към болничните власти. Последващо вътрешно разследване установява, че на голям брой пациенти е било обяснявано, че имат стенози в порядъка на 90%, а всъщност обструкцията е била доста по-малка - около 10%.

След приключване на разследването болницата разпраща писма до тези пациенти, в които се съобщава, че е възможно върху тях да била проведена ненужна процедура. Всичко това довежда до вълна от съдебни искове, а кардиологът Mark Midei бива уволнен от болницата.

Стентовете са източник на големи приходи за болниците. Само в Мериленд генерираните приходи са 222 милиона долара или около $10 000 на процедура.

Миналата година кардиолог от щата Лузиана бе осъден на 10 години затвор поради злоупотреба с частни и правителствени средства чрез извършване на ненужни процедури.

В един от най-нашумелите случаи - д-р Chae Moon и Fidel Realyvasquez (Redding Medical Center) бяха обвинени в това, че 50% от проведените от тях процедури (диагностична катетеризация, ангиопластика и байпас графтинг) са били ненужни. Случая е разрешен чрез извънсъдебно споразумение на стойност $50 млн.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator