Начало
НачалоНашето здравеОбиколката на врата - друг маркер за сърдечносъдов риск?
Обиколката на врата - друг маркер за сърдечносъдов риск? 31 май 2010

Обиколката на врата също е свързана с наличието на рискови фактори за сърдечносъдово заболяване, дори и при отчитане на нивата на висцерална мастна тъкан и индекс на телесна маса (ИТМ), докладват лекари в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Вратната обиколка е сурогатен маркер за нивата на подкожна мастна тъкан в горната половина на тялото. Тази анатомична част може би представлява важно патогенетично мастно депо, обясняват авторите от Brigham and Women's Hospital в Бостън.

Въпреки връзката с наличието на някои рискови фактори, тази мярка не е свързана директно със сърдечносъдово заболяване, отбелязват лекарите.

В анализ, включващ децата на оригиналните участници от Фрамингамското проучване, било установено, че обиколката на врата е свързана с наличието на рискови фактори за сърдечносъдово заболяване: обиколка на талия, индекс на телесна маса, абдоминална подкожна мастна тъкан, висцерална мастна тъкан, log инсулин, log проинсулин, log HOMA-IR, глюкоза на гладно, систолично и диастолично кръвно налягане, log триглицериди и HDL-холестерол.

При жените била отчетена и връзка относно общия и LDL-холестерола. При женския пол отклоненията от стандартната обиколка били свързани с по-голям ефект върху посочените по-горе рискови фактори, отколкото при мъжете.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator