Начало
НачалоБременност и ражданеПерипарталната хистеректомия е свързана с много високи заболеваемост и смъртност
Перипарталната хистеректомия е свързана с много високи заболеваемост и смъртност 02 юни 2010

Перипарталната (околородилната) хистеректомия е свързана със значително по-голям процент усложнения и смърт в сравнение с необстетричната хистеректомия, потвърждава ново проучване.

Това е едно от първите проучвания, сравняващи директно перипарталната с необстетричната хистеректомия, обяснява главният автори - д-р Jason D. Wright от Columbia University College of Physicians and Surgeons (Ню Йорк).

Резултатите сочат, че смъртността при перипарталната хистеректомия е 25 пъти по-висока в сравнение с процедурите, извършвани извън бременността.

Д-р Wright и колеги идентифицирали 4967 жени, претърпели перипартална хистеректомия, които били сравнени с 578 179 жени, хистеректомирани извън бременността. Най-честите индикации за перипартална процедура били: placenta ccreta и маточна атония.

Около 1/3 от перипарталните хистеректомии били субтотални срещу 9% при необстетричните процедури.

Перипарталната хистеректомия била свързана с повишена честота на травми на пикочния мехур (9% срещу 1%) и уретера (0.7% срещу 0.1%). Честотата на реоперация била 4% срещу 0.5%, на раневи усложнения - 10% срещу 3%, на венозен тромбемболизъм 3% срещу 1%.

Някак си изненадващо идва откритието, че жените с маточна атония имат най-високи честоти на реоперация, постоперативна хеморагия и раневи, сърдечносъдови и белодробни усложнения - повече дори и от жените с placenta accreta.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator