Начало
НачалоБременност и ражданеЕмболизацията на утеринните артерии няма последствия върху фертилитета
Емболизацията на утеринните артерии няма последствия върху фертилитета 31 май 2010

Емболизацията на утеринните артерии (ЕУА) по повод следродилна хеморагия няма значителен ефект върху плодовитостта на жената, докладват френски лекари в Fertility and Sterility. Честотата на постпартална хеморагия е около 5%, като в 1% от случаите тя може да бъде изключително тежка, отбелязват авторите.

Те изследвали 53 жени, при които била проведена ЕУА, като ги сравнили със 106 контроли. 17 жени от първата група изявили желание за повторна бременност (въпреки че 3 продължили употребата на орални контрацептиви). 12 от останалите 14 жени забременели. Двете жени, при които не била постигната успешна бременност, били над 40-годишна възраст.

Средният интервал между ЕУА и следващата бременност бил 24 месеца. Средният период между изявеното желание и постигането на бременност бил 3.7 месеца. При не-ЕУА групата били докладвани 37 бременности. на 65-я месец след предишното раждане честотата на непостигната бременност била 63% сред ЕУА групата срещу 47% при контролите. Разликата не достигнала статистическа зависимост.

Въпреки това авторите смятат, че установената тенденция към по-малко бременности в експонираната група би могла да се превърне в статистически значима при изследване на по-голяма популация.

Все пак лекарите от Centre Hospitalier Universitaire de Limoges обобщават, че статистически погледнато, фертилността на пациентите, претърпели ЕУА не е различна от тази в общата популация.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator