Начало
НачалоНашето здравеМиенето на зъбите под два пъти на ден повишава сърдечносъдовия риск
Миенето на зъбите под два пъти на ден повишава сърдечносъдовия риск 27 май 2010

Лицата, които мият зъбите си под два пъти на ден, имат повишен риск от сърдечносъдови заболявания, докладват британски лекари от University College London.

Отдавна се знае, че възпалението (включително това в устната кухина) играе ключова роля във формирането на атеросклеротични плаки. Това е първото проучване обаче, което се фокусира честотата на миене на зъбите като рисков фактор за сърдечносъдово заболяване.

Авторите анализирали данни от над 11 000 лица, участвали в Scottish Health Survey. Били установени следните резултати:

Повишение на риска от фатални и нефатални сърдечносъдови инциденти в зависимост от честотата на миене на зъбите:

Честота                                 Повишение на риска
Два пъти на ден-
Един път на ден30%
< един път на ден70%


Настоящото проучване сочи възможно участие на лошата устна хигиена в риска от сърдечносъдово заболяване, най-вероятно чрез индуциране на системно възпаление. Повишените възпалителен и хомеостатичен отговори, както и нарушенията в липидния метаболизъм, причинени от периодонталната болест са може би възможните механизми, обясняващи получените резултати, обобщава екипът, провел анализа.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator