Начало
НачалоСексуално здравеТерапията значително понижава риск от HIV трансмисия
Терапията значително понижава риск от HIV трансмисия 28 май 2010

Проучване сочи, че HIV-позитивните лица, приемащи високоактивна ретровирусна терапия (HAART), значително по-трудно може да инфектират здравите си партньори.

Според статията, публикувана в Lancet, HAART намалява риска от предаване на HIV с 92%. Това подкрепя хипотезата, според която широкият достъп до ефективна терапия би могъл да възпре HIV/СПИН пандемията.

Лекари от Университета Вашингтон изследвали 3 381 двойки от 7 африкански държави. Във всяка двойка само единият партньор бил HIV-позитивен.

В рамките на 24 месеца 349 инфектирани започнали HAART. Били документирани 103 случая на генетично доказана трансмисия на вируса между партньорите, като само един настъпил след започване на терапия.

При участниците, неприемащи HAART, най-висока честота на HIV предаване имало сред лицата с нива на CD4-лимфоцити под 200 клетки на микролитър. Сред лицата с CD4 нива над 200 клетки, 70% от случаите на предаване се наблюдавали при плазмени HIV-1 концентрации над 50 000 копия/мл.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator