Начало
НачалоНашето здравеПричинявят ли рак мобилните телефони? - въпрос без ясен отговор
Причинявят ли рак мобилните телефони? - въпрос без ясен отговор 18 май 2010

Резултатите от най-голямото проучване, изследващо ефектите на клетъчните телефони върху мозъка, сочат ... отново нищо. Заключенията от дългоочаквания проект INTERPHONE са недефинитивни.

Най-общо, авторите не отчитат повишен риск от глиом и менингиом, свързан с употребата на мобилни телефони. Отбелязва се тенденция към повишена честота на глиом при хората с най-висока степен на експозиция на GSM лъчение, която може да бъде обяснена като случайност или просто отклонение в рамката на възможната грешка. Всичко това пречи на извличането на някакво заключение от това проучване.

Наблюдаваната по-горе (макар и възможно случайна) тенденция при най-висока обща продължителност на телефонните разговори, наред с нарастващата употреба на мобилни телефони, особено сред младите хора, налага допълнителни изследвания, подчертават д-р Christopher Wild от Международната агенция за проучвания върху раковите заболявания.

Резултатите от проучването са добре дошли за мобилната индустрия. Според Jack Rowley, директор на звеното за проучвания към GSM асоциацията (Организация на мобилни оператори и свързани компании), отбелязва, че резултатите на INTERPHONE съответстват на предишни проучвания и експертни мнения, според които няма здравен риск от радиосигналите, съответстващи на международните препоръки за безопасност.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator