Начало
НачалоБременност и ражданеВисоките нива на плацентарен протеин в цервикалната течност са свързани с риск от преждевременно раждане
Високите нива на плацентарен протеин в цервикалната течност са свързани с риск от преждевременно раждане 17 май 2010

Високите нива на децидуален инсулиноподобен фактор-свързващ протеин-1 (IGFBP-1) в цервикалната течност през първия триместър са свързани с повишен риск от преждевременно раждане, докладват финландски лекари.

Според тях, с високата си негативна прогностична стойност, IGFBP-1, самостоятелно или в комбинация с други маркери, би могъл да се използва при оценката на риска от преждевременно раждане и планирането на пренаталните грижи и интервенции при избрани жени.

Поради ниската си позитивна прогностична стойност, цервикалния IGFBP-1 не е подходящ за рутинно скриниране на асимптоматични бременни жени в първия и първата половина на втория триместър, отбелязват авторите.

В предишни малки проучвания бе установено, че цервикалните нива на силно фосфорилиран IGFBP-1 над 10 mcg/l са прогностични за преждевременно раждане между 23 и 27 гестационна седмица.

В настоящото проучване били изследвани 4984 бременни жени в първия триместър и 4630 бременни във втория триместър. Всички били случайно избрани, асимптоматични.

Сред изследваните през първия триместър жени, средните нива на IGFBP-1 били по-високи сред тези с настъпило спонтанно раждане преди 32 гестационна седмица (12.0 mcg/l) или преди 37 гестационна седмица (3.7 mcg/l). При жените, родили след 32 гестационна седмица, средните нива на маркера били 2.5 mcg/l, са след 37 гестационна седмица - също 2.5 mcg/l.

Честотата на спонтанно преждевременно раждане преди 32 и 37 гестационни седмици била значително по-висока при жените с IGFBP-1 нива над 10 mcg/l - съотв. 1.1% и 5.7%. срещу 0.3% и 3.2% при бременните с по-ниски нива.

Негативната прогностична стойност била 99% във всички анализи.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator