Начало
НачалоНашето здравеДецата с високообразовани родители страдат по-често от атопичен дерматит
Децата с високообразовани родители страдат по-често от атопичен дерматит 10 май 2010

Децата на високообразовани родители може би са по-податливи на атопичен дерматит в сравнение с децата от по-нискообразованите семейства, сочи ново проучване.

Около 20% от децата на възраст между 6 и 14 години страдат от атопичен дерматит, докладват австрийски лекари в Pediatric Allergy and Immunology. Интересното в случая е, че децата на родители с висше образование имат около 30% по-висок риск от диагностициране на атопичен дерматит в сравнение с децата, чиито родители имат по-ниска степен.

Образованието на майките имало значително по-силно влияние върху тази връзка спрямо това на бащите, като момичетата били по-засегнати от момчетата. Последното най-вероятно може да се обясни с факта, че момичетата по-често биват водени на лекар по повод кожното състояние, поради социалните възгледи за женската красота, предполагат авторите.

Екипът, провел проучването, предлага няколко хипотези са установената връзка. Една от тях е, че по-високото образование е свързано с по-добро познаване на детските заболявания. Образованите хора по-често търсят в себе си и околните заболявания, по-често посещават лекар (тук може би има отношение и икономическото състояние).

По-голяма част от образованите родители осигуряват на децата си свръхчиста среда, което води до по-висока честота на атопия - т.нар "хигиенен ефект".

Проучвания сочат, че лицата с по-добро образование по-често имат централно отопление, по-често се къпят и прилагат продукти за кожата. Всичко това води до изсушаване на кожата.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator