Начало
НачалоНашето здравеЗамърсеният въздух и сърдечносъдовите заболявания
Замърсеният въздух и сърдечносъдовите заболявания 11 май 2010

Краткосрочното излагане на замърсен въздух - дори в рамките на часове до седмици, може да предизвика фатални и нефатални сърдечносъдови инциденти, включително инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, аритмии и инсулт, се посочва в обновено становище на American Heart Association.

Най-рискови пациенти са възрастните, пациентите с коронарна болест на сърцето, диабет или затлъстяване.

Становището се базира на голям обем нови данни, публикувани след предишното становище, които сочат отрицателни сърдечносъдови ефекти, свързани със замърсяването на въздуха. Повечето епидемиологични проучвания отчитат повишен риск особено при излагане на фини частици с аеродинамичен диаметър <2.5 µm (ФЧ2.5).

Главният източник на тези частици са фосилните суровини, използвани в индустрията, трафика и електроцентралите. В обновеното становище, авторите посочват, че съществува малка, но значителна връзка между краткосрочната експозиция на ФЧ2.5 и риска от преждевременна смърт и развитие на исхемична болест на сърцето.

Екипът, изготвил документа, обобщава, че дългосрочната експозиция на повишени концентрации ФЧ2.5 може понижава очакваната продължителност на живота на популационно ниво с няколко месеца до няколко години.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator