Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесДългосрочната употреба на анаболни стероиди е свързана с левокамерна дисфункция
Дългосрочната употреба на анаболни стероиди е свързана с левокамерна дисфункция

Лицата, приемащи анаболни андрогенни стероиди в дългосрочен план, имат повишен риск от развитие на сърдечна дисфункция и сърдечна недостатъчност, сочи ново проучване.

Авторите установили лека редукция на систолната функция при около 80% от изследваните лица, приемащи стероиди. При повечето средната фракция на изтласкване била около 49-50%, но някои имали по-ниски стойности - 40%. По-изразена била диастолната дисфункция, което не е ново откритие. Тъй като диастолната дисфункция предшества систолната, то последната най-вероятно е резултат от дългосрочната употреба на анаболни стероиди.

Само в САЩ над 1 милион мъже и жени употребяват анаболи нелегално за качване на мускулна маса и изчистване на мастна тъкан. Отдавна се предполага, че дългосрочната употреба на тези супрафизиологични дози от тези препарати може да предизвика нежелани сърдечносъдови ефекти. Скорошни проучвания установиха данни за проявено и субклинично левокамерно засягане сред употребяващите тези агенти. Не са малко и случаите на внезапна сърдечна смърт сред тези лица.

За целта на настоящото проучване изследователите сравнили фракцията на изтласкване, радиалната и надлъжна функция на миокарда между силови атлети, приемащи и неприемащи анаболни стероиди. Левокамерните структурни параметри били сходни между двете групи, но при употребяващите анаболи били отчетени значително по-ниски левокамерна фракция на изтласкване, надлъжна и радиална функция на миокарда.

10 от 12-те изследвани лица, приемащи анаболни стероиди, имали левокамерни фракции на изтласкване под приетата долна граница на нормата от >55%. При същите се наблюдавала понижена диастолна функция.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator