Начало
НачалоЗдравни новиниTrimethoprim-sulfamethoxazole повишава риска от кървене при пациенти на warfarin терапия
Trimethoprim-sulfamethoxazole повишава риска от кървене при пациенти на warfarin терапия 13 април 2010

Trimethoprim-sulfamethoxazole (TMP-SMX) - един от най-често употребяваните антибиотици, повишава риска от хеморагии, при пациенти приемащи warfarin, сочи анализ. Имайки предвид, че уринарните инфекции, за които често се прилага антибиотикът, са чести при възрастната популация, клиницистите трябва да се насочат по възможност към друг антибиотик.

TMP-SMX инхибира цитохром P450 2С9 изоензим, който участва във варфариновия метаболизъм. От друга страна антибиотикът оказва ефект върху бактериалната флора, потенциално намалявайки синтезата на витамин К.

Авторите на анализа изследвали данни от 134 637 пациенти на възраст >66 години, приемащи warfarin. 2151 били хоспитализирани повод кървене от горния гастроинтестинален тракт (ГГИТ).

Било установено, че TMP-SMX повишава почти 4 пъти риска от ГГИТ хеморагия. Ciprofloxacin също бил свързан с повишена честота на кървене, но в значително по-слаба степен - около 0.94 пъти. Други антибиотици, като amoxicillin, ampicillin, nitrofurantoin, norfloxacin, нямали значим ефект върху риска от ГГИТ кървене в условията на варфаринова терапия.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator