Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесУмерената до интензивна физическа активност може да компенсира ефекта на гените за затлъстяване при тийнейджъри
Умерената до интензивна физическа активност може да компенсира ефекта на гените за затлъстяване при тийнейджъри

Установено е, че генът FTO има влияние върху мастната маса и развитието на затлъстяване. Варианти на този ген са свързани със затлъстяване при тийнейджъри, но ефектът му може да бъде компенсиран с поне час умерена до интензивна физическа активност всеки ден.

Високият индекс на телесна маса (ИТМ), по-големият процент телесна мазнина и по-голямата обиколката на талията често се срещат при индивиди с FTO полиморфизми. Проучване, публикувано в Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, се фокусира върху специфичен полиморфизъм - rs9939609, при който базата тимин (Т) е заменена с аденин (А) в хромозома 16.

В анализ, включващ 752 студенти, било установено, че 275 са хомизиготни по ТТ, 354 хетерозиготни ТА, а 123 - хомозиготни по АА.

А алелът бил свързан с:

- по-висок индекс на телесната маса
- по-висок процент телесна маса
- по-голяма обиколка на талията

Все пак било установено, че ефектът на рисковият алел е отслабен значително при провеждане на умерено до интензивна физическа активност поне 60 минути всеки ден.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator